Groot groen biedt kansen voor participatiewet

aug 22, 2016 | Nieuws

Dat mensen vanuit de Participatiewet het gemeentelijk groen onderhouden is niet nieuw. Maar steeds vaker gaan ze ook in het ‘groot groen’ aan de slag. Bij Staatsbosbeheer gaan ze niet alleen aan het werk, maar is er ook oog voor de ontwikkeling en doorstroming van mensen.

Doorstromen

‘Vroeger hadden we mensen vanuit de zorginstellingen aan het werk’, aldus Erna van de Wiel, adviseur zorg en participatie arbeidsmarkt bij Staatsbosbeheer. ‘Die mensen werkten bij ons, soms jarenlang. Maar nu pakken we het anders aan. Zo hebben we bijvoorbeeld in Drenthe een project waar we mensen vanuit de Participatiewet niet alleen aan het werk hebben, maar waar ze ook werknemersvaardigheden leren.

Ze ontwikkelen zichzelf en doen vakkennis op. Op de 15 Participatieplekken die we hebben, zijn nu al 39 mensen ingestroomd. Niet iedereen redt het, maar 14 van de 39 zijn dankzij die plek doorgestroomd naar een baan op de reguliere arbeidsmarkt.’

Weinig prikkels

Het werkklimaat in het groen is rustgevend, zeker in de mooie bossen en natuurgebieden die door Staatsbosbeheer onderhouden worden. Er zijn weinig prikkels, mensen kunnen zich op het werk richten en op zichzelf. ‘Een beschermde omgeving waar mensen wel een bepaalde mate van zelfstandigheid moeten hebben of leren’, aldus Van de Wiel.

‘Maar als iemand zijn tractordiploma wil halen, gaan we kijken of dat mogelijk is. Of een certificaat voor motorzagen of bos maaien.’