Regeerprogramma, relevante punten voor RW-POA
In het regeerakkoord is veel aandacht voor de krapte op de arbeidsmarkt. Zowel onder het hoofdstuk onderwijs als het hoofdstuk arbeidsmarktkrapte is er veel aandacht voor situatie op de arbeidsmarkt. Ook worden voor ons de 2 grote relevante wetswijzigingen expliciet in het regeerprogramma benoemd: het regionaal werkcentrum en van school naar duurzaam werk.
De highlights (wat betreft regionale arbeidsmarkt):
- De Nederlandse arbeidsmarkt is historisch krap. Van de zorg tot en met de techniek: een tekort aan personeel is breed aanwezig. Als gevolg van de krapte staan de kwaliteit en toegankelijkheid van publieke en private diensten onder druk en wordt de uitvoering van maatschappelijke opgaven flink bemoeilijkt.
- Niets doen is daarom geen optie. Het kabinet wil in nauw contact met samenleving tot een aanpak komen. Het zet hierop in langs vijf lijnen: kiezen voor kwaliteit van werk, versterken van de economie, het verhogen van de productiviteit, het vergroten van duurzame arbeidsmarktparticipatie en het verbeteren van de match tussen werkzoekenden en werkgevers.
- Het kabinet zet in op betere matching op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door publieke en private dienstverlening op het gebied van werk en scholing via één Werkcentrum per arbeidsmarktregio aan te bieden en sectorale ontwikkelpaden uit te werken.
- Praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en het mbo leiden vakmensen op, die onmisbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Maar de eerste stappen op de arbeidsmarkt zijn soms moeilijk. Met het Wetsvoorstel van school naar duurzaam werk helpen we daarom jongeren bij de overgang naar werk. We bieden dit wetsvoorstel later dit jaar aan de Tweede Kamer aan.
- In de zomer van 2025 sluiten we een pact met studenten, werknemers, werkgevers en onderwijsinstellingen in het mbo om studenten gericht op te leiden voor strategische tekortsectoren en voor de verwachte maatschappelijke opgaven waar Nederland voor staat op het gebied van onder andere zorg, techniek en onderwijs.
- Door de inzet van krimpmiddelen voor het mbo en hbo zorgen we ervoor dat cruciale opleidingen die relevant zijn voor de arbeidsmarkt niet verloren gaan. Met mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten werken we aan een stabiele bekostiging, zodat zij bij dalende studentenaantallen een goed onderwijsaanbod op peil kunnen houden, in het bijzonder opleidingen die voor de regio vitaal zijn.
- Om- en bijscholing via ‘leven lang ontwikkelen’ (LLO) is cruciaal om mensen weerbaar en wendbaar te maken voor de arbeidsmarkt en als samenleving in te kunnen spelen op de vragen van morgen. Het kabinet werkt door aan de uitvoering van de LLO-onderwijsagenda, als onderdeel van eerder genoemde gezamenlijke LLO-agenda.
- We stimuleren de ontwikkeling van LLO-opleidingsaanbod en nemen drempels voor LLO-deelname weg. We laten zien hoe vaardigheden op de werkvloer opgedaan kunnen worden en omgezet kunnen worden in diploma’s en certificaten en hoe mensen in strategische tekortsectoren en voor maatschappelijke opgaven aan de slag kunnen gaan, bijvoorbeeld in de zorg, onderwijs en techniek en zich ook binnen die sectoren kunnen blijven ontwikkelen.