Vluchteling aan het werk in de Tuinbouw

dec 22, 2016 | Nieuws

In het vluchtelingenkamp in Thailand werd Eh Kler Htoo (30) al voorbereid op zijn nieuwe vaderland: hij maakt er kennis met drop en stroopwafels. In 2011 kwam hij met vrouw en zoon in zijn nieuwe vaderland Nederland aan. Nu, bijna 5 jaar later, werkt hij bij VOF fruitbedrijf Sterrenberg in Waardenburg.

 

Eh Kler vluchtte als negenjarige jongetje met zijn vader, moeder, twee broertjes en zusje uit Myanmar (Birma). Zijn familie behoort tot de christelijke minderheid Karen die door het militaire bewind met harde hand werd onderdrukt. Bijna 15 jaar lang leefde Eh Kler in verschillende vluchtelingenkampen in Thailand. Hij volgde daar een opleiding tot ingenieur in de automatisering, trouwde met Ta Klee, een jonge vrouw uit Myanmar en werd vader van een zoon.

Eenmaal In Nederland kreeg Eh Kler een verblijfvergunning. Hij klopte in die tijd aan bij de gemeente Neerijnen voor een uitkering en begon met taallessen. “In het begin was alles moeilijk”, zegt Eh Kler, “maar vooral de taal.” Inmiddels kan hij zich redelijk goed verstaanbaar maken.

Vrijwilligerswerk
“Maar zijn beheersing van de Nederlandse taal is nog steeds een handicap bij het zoeken naar werk”, zegt Yvonne Schreven van Werkzaak Rivierenland. Eh Kler knikt: “Ik wist al snel dat ik voor het leren van een taal met mensen moet kennismaken én samenwerken.” De gemeente adviseerde hem daarom om vrijwilligerswerk te doen. Hij kwam terecht op zorgboerderij De Heidewaard van Hennie Simonsz waar hij allemaal klusjes uitvoerde.

Yvonne: “Hennie doet daar in Waardeburg fantastisch werk met mensen zoals Eh Kler. Toen ik in contact kwam met Hennie gaf ze aan dat Eh Kler een hele intelligente man is die heel goed kan werken en veel te goed is om op de zorgboerderij te blijven. Doordat Hennie zo positief was over Eh Kler, heeft ze echt een belangrijke rol gespeeld in de plaatsing van hem.”

Twijfel
Yvonne wilde graag een werkplek voor Eh Kler vinden maar vanwege de taalbarrière was het moeilijk een geschikte werkgever te vinden. “ Ik vroeg aan Hennie of zij zelf iemand wist die Eh Kler een kans wilde geven. Zij noemde de naam van Marinus.” Marinus Sterrenberg heeft samen met zijn ouders een fruitbedrijf in Waardenburg en Haaften met 10 hectare appels en 5,5 hectare peren waarvan 3 in aanplant. Marinus: “Ik stond er gelijk voor open om het te proberen toen Yvonne het vroeg. Maar mijn ouders moesten er ook mee akkoord gaan.

Zij reageerden in eerste instantie wat behoudend, maar uiteindelijk is Eh Kler hier toch gekomen. Ik had zelf ook best wel twijfel vanwege de taal, maar dacht ‘als de inzet er is, dan komt de rest vanzelf’. We spraken een proefweek af met behoud van uitkering. Zijn eerste klusje was het uitbuigen van een boom. Hij deed het meteen op de juiste manier. Dat geldt nog steeds met alles wat hij doet. Je stuurt hem op pad en hij ziet wat er moet gebeuren.”

Loonlijst
Inmiddels staat Eh Kler op de loonlijst en werkt twee dagen per week bij Marinus. Werkzaak vult zijn salaris dan aan omdat hij te weinig verdient om zijn gezin te onderhouden. Maar in de drukke periode, tijdens de oogst, werkt Eh Kler vijf dagen. “Ik doe bijna alle werkzaamheden die er nodig zijn. Ik heb het erg naar mijn zin hier”, zegt hij glunderend.

Eh Kler is ook goed in de omgang met mensen. Hij geniet van het contact met de Poolse werknemers die in de oogsttijd bij Sterrenberg  werken. En ook begeleidde hij een landgenoot die een tijdje meewerkte in de boomgaard.

Nederlands paspoort
En de toekomst van Eh Kler? Eh Kler vindt het moeilijk om de juiste woorden te vinden als hij zijn toekomst wil omschrijven. “Ik heb een druk gezin met drie kinderen, heb nog steeds taalles en vind het fijn om hier te werken. Ik wil wel werk vinden waarvoor ik gestudeerd heb. Maar dat is moeilijk in mijn situatie,” zegt hij.

Hij knikt als Marinus aanvult dat Eh Kler volwaardig wil meedraaien in de maatschappij. Marinus: “Het zou ook goed zijn als hij zijn rijbewijs haalt. En binnenkort verruilt hij zijn verblijfsvergunning voor een Nederlands paspoort, ook dat is een stap in de goede richting. Mogelijk kan hij in vaste dienst bij ons komen, maar eigenlijk vind ik hem veel te intelligent voor het werk wat hij bij ons doet. Hij heeft meer in zijn mars.”

Contact
Spreekt dit verhaal u aan en heeft u werk? Wilt u werk uitbesteden? Greenport Gelderland werkt nauw samen met Werkzaak Rivierenland. Werkzaak Rivierenland ondersteunt u kosteloos met de werving en selectie. Bezoek de website voor aanvullende informatie of bel voor het maken van een afspraak met een accountmanager. U kunt uw vacature ook melden op de website van Greenport Gelderland.

Zowel Werkzaak als Greenport werken met hart en ziel aan het realiseren van de doelstellingen van de Participatiewet, zodat ook minder kansrijke werkzoekenden aan de slag kunnen. We zetten ons in voor werkgevers die goed werkgeverschap vorm willen geven. Dit doen we voor organisaties en overheden uit 9 verschillende gemeenten in nauwe samenwerking met UWV.

Werkzaak Rivierenland, 088 9375 000, www.werkzaakrivierenland.nl
Greenport Gelderland, 0637433276, http://www.greenportgelderland.nl/branchepool/vacaturemelding