Studenten ROC Rivor uit Tiel winnen landelijke wedstrijd met app voor Retailbranche

jul 5, 2023 | Nieuws

“Er was geen speld tussen te krijgen”

Een team studenten van ROC Rivor bleek ijzersterk en won afgelopen donderdag de Landelijke Studenten Challenge Winkelgebieden; een initiatief van o.a. brancheorganisatie de Digitale Werkplaatsen, Retail Insiders, INretail en Platform De Nieuwe Winkelstraat (DNWS).

Het team, dat deelnam vanuit de Digitale Werkplaats van ROC Rivor, ontwikkelde een prototype app om jongeren te verleiden om vaker een fysieke winkel te bezoeken. En met succes! De mbo-studenten versloegen maar liefst 19 andere Digitale Werkplaatsen, en gaven daarmee vele mbo- en hbo-studenten door heel Nederland het nakijken.

Afgelopen weken namen teams van mbo en hbo-studenten uit het hele land het tegen elkaar op om de beste oplossing(en) te bedenken voor winkelgebieden om via de inzet van digitale middelen meer jongeren te verleiden tot een fysiek winkelbezoek. Tijdens de challenge gingen studenten uit het hele land aan de slag voor een winkelgebied bij hen in de buurt. De studenten van ROC Rivor werkten een concept uit voor Stichting Ondernemersfonds Druten Centrum (SODC).

Winnaars

Het winnende team van ROC Rivor bestaat uit studenten Tim, Jayden, Jay, Nina, Tom en Sid. Zij volgen de opleiding Software Developer of Mediavormgeving bij ROC Rivor in Tiel. Onder begeleiding van docent Hilco van de Kraats ontwikkelden zij voor Druten Centrum een prototype app met challenges die jongeren meer moet betrekken bij het winkelgebied. De app daagt jongeren uit om challenges uit te voeren waarmee zij punten kunnen verdienen.

Die punten kunnen ze vervolgens bij diverse winkels en horeca ‘verzilveren’. Daarnaast bevat de app ook functionaliteiten waarmee winkeliers direct in contact kunnen komen met de jongeren. Zo kunnen zij jongeren betrekken en laten participeren in de ontwikkeling van het stadscentrum.

Stichting Ondernemersfonds Druten Centrum (SODC) was laaiend enthousiast en ook de landelijke vakjury was erg onder de indruk van de goed doordachte app: “De presentatie was heel helder. Er was geen speld tussen te krijgen. De studenten hebben de kern van het vraagstuk goed doorgrond en daarmee een hele goede oplossing bedacht voor een landelijk probleem.”

Prijs

Een mooiere beloning voor de studenten kan bijna niet: de app wordt daadwerkelijk ontwikkeld. Doordat het concept goed schaalbaar is, kan het door heel Nederland worden uitgerold. De studenten zijn dan ook maar wat trots dat hun idee straks ook werkelijkheid is. Ook Edwin Brussen, directeur Techniek van ROC Rivor, is enthousiast: “Dat studenten van ons kleinschalige ROC zo’n grote prestatie leveren is iets om ontzettend trots op te zijn”.

Digitale Werkplaatsen – Digilab Rivierenland

Een Digitale Werkplaats is een (digitale) plek waar je als ondernemer in jouw regio terecht kan om je eerste stap te zetten met digitaliseren. Als ondernemer word je geholpen door studenten uit het hbo, mbo of wo, die samen met docenten en experts, op maat een oplossing voor je vraag zoeken. Je vindt de Digitale Werkplaatsen op 20 plekken door heel Nederland, waaronder het Digilab Rivierenland bij het ROC Rivor in Tiel.

Over ROC Rivor
ROC Rivor is al 30 jaar hét opleidingscentrum voor regio Rivierenland en biedt middelbaar beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en contractactiviteiten. Er zijn vestigingen in Geldermalsen en Tiel. ROC Rivor rust mensen toe voor de samenleving, arbeidsmarkt en passend vervolgonderwijs. Dit wordt mede gerealiseerd door intensieve samenwerking met de partners in de regio, onder andere gemeentes, scholen, bedrijven en instellingen.