HR-toolbox helpt MKB-ondernemer op weg

okt 24, 2023 | Nieuws

Je HR-beleid goed vormgeven in een kleinere onderneming. Hoe doe je dat als je als eigenaar nog veel meer taken op je bord hebt? VNO-NCW Midden ontwikkelde daarvoor een online HR-toolbox. Die bevat handige hulpmiddelen op het gebied van instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers. Van tips voor een exitgesprek tot implementatieplannen en goede voorbeelden.

Tjerry Verhoeven, regiomanager VNO-NCW Midden, had het idee al langere tijd. “Wij spreken veel kleinere ondernemers, met zo’n 5 tot 30 medewerkers. Zij hebben geen HR-afdeling en moeten het er allemaal maar bij doen. Of je hoort: ‘We hebben iemand voor het bijhouden van de personeelsdossiers’. Die ondernemers richten zich allereerst op de wettelijke verplichtingen. Maar je medewerkers zijn je grootste kapitaal, dus het loont om te investeren in bijvoorbeeld opleiding, gesprekken met medewerkers, onboarding en vitaliteit. Met dat extra stukje HR helpt de toolbox hen op weg.”

“We vinden dit extra belangrijk, omdat we weten dat veel ondernemers dit graag willen, maar in de praktijk vastlopen. Zo zagen we in een pilot Leercultuur in de Achterhoek dat ondernemers graag medewerkers de kans willen geven om zich te ontwikkelen. Alleen loopt dat gesprek niet zo makkelijk. Hoe zet je dat goed neer en wat zijn praktische tips om verder te komen? Daar draait de toolbox om. De eerste reacties zijn positief. Ondernemers zeggen: ‘ik wilde dit al lang, maar ik wist niet hoe’.”

Praktische aanpak

De toolbox is opgedeeld in drie thema’s: instroom, doorstroom en uitstroom. Per thema zijn er verschillende onderwerpen. “Elke ondernemer is anders,” zegt Tjerry. “De een is al heel ver op het thema instroom, maar mist kennis over doorstroom. Of iemand heeft al medewerkersgesprekken en wil een gedragscode ontwikkelen. De toolbox is zo opgezet dat je er doorheen kunt klikken en die dingen eruit kunt pikken waar je mee aan de slag wil.” Bij elk onderwerp zijn handige instrumenten te vinden, zoals een scan op vitaliteitsbeleid of een checklist Inclusief HR. Wil je er vast beleid van maken? Dan is bij veel onderwerpen ook een implementatieplan te downloaden.

Unieke kennisdeling in de toolkit

VNO-NCW Midden ontwikkelde de toolkit met steun van RW-POA Rivierenland, het arbeidsmarkt- en onderwijsplatform in de regio. “Het mooie is dat veel organisaties en ondernemers, onder andere leden van VNO-NCW Midden, hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van de toolkit. Zij bleken bereid om hun eigen checklists, best practices en implementatieplannen te delen. Ook kennisinstellingen zoals de Hogeschool Arnhem Nijmegen hebben instrumenten ter beschikking gesteld.

Wij hebben alles verwerkt tot handzame tools, meestal op 1 A4, zodat je in een oogopslag ziet wat je moet doen. Ondernemers willen snel aan de slag en gunnen zich vaak niet de tijd uitgebreide handleidingen te lezen. Nu kunnen ze meteen starten met tools waar grondig onderzoek naar is gedaan en die in de praktijk hun nut hebben bewezen.”

Site gemaakt door ROC-studenten

Op een goed functionerende arbeidsmarkt is de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven essentieel. Tjerry besloot dat in de praktijk te brengen bij de bouw van de HR-toolbox. “In 2021 is bij ROC Rivor een Digitale Werkplaats voor MKB gestart. Studenten werken aan een praktijkopdracht met een echte opdrachtgever. VNO-NCW Midden steunt dit project. Daarom vond ik het extra leuk dat we nu zelf een opdracht konden uitgeven.”

Het project biedt studenten een goede kennismaking met de werkvloer. “Ze stonden met knikkende knieën de eerste presentatie te geven, en hadden het gevoel dat ze het instrument alleen voor mij gingen bouwen. Dus ik legde uit: ‘Ik ga dit aan iedereen laten zien, het komt in nieuwsbrieven en over een paar weken hebben dúizend ondernemers dit gezien. Ik ga ervoor zorgen dat dit heel groot wordt.’ Dan zie je als student meteen dat wat je op school doet en leert nut heeft. In het traject moet je studenten wel de ruimte geven om fouten te maken; ze moeten het vak in de praktijk leren. Mede dankzij de geweldige begeleiding van de docenten staat er nu een prachtige toolbox.”

Door naar versie 2.0

Deze versie 1.0 is wat Tjerry betreft nog maar het begin. “ROC Rivor heeft van de doorontwikkeling een multidisciplinaire onderwijsopdracht gemaakt. Studenten ICT, HR en media kijken samen hoe ze het platform inhoudelijk en technisch nog beter op ondernemers kunnen afstemmen. Daarnaast horen wij graag tips en opmerkingen. Mis je instrumenten of onderwerpen? Heb je zelf iets te delen? Laat het ons weten zodat we dat mee kunnen nemen in versie 2.0!”