Deeltijd voor de klas naast uw baan?

mrt 8, 2021 | Nieuws

1 op de 8 docenten werkt ook in het bedrijfsleven

Eén op de acht docenten in het onderwijs heeft ook een baan buiten het onderwijs of is zelfstandige. Dit wordt ook wel het hybride docentschap genoemd. Voor MBO instellingen zijn deze hybride docenten zeer waardevol. Ze nemen immers hun dagelijkse praktijkervaringen mee in het onderwijs. Juist voor beroepsopleidingen, zoals het MBO, is deze ‘brugfunctie’ interessant.  Voor vakmensen uit het bedrijfsleven biedt een deeltijdbaan in het onderwijs een mooie afwisseling en de mogelijkheid kennis over te dragen aan de jongere generatie.

Banen combineren, hoe doe je dat?

De manieren waarop hybride docenten banen combineren zijn zeer divers. Hoe werkt dit in de praktijk? Wat levert het op? Waarom zou iemand er een (onderwijs)baan naast doen? En, waar lopen hybride docenten tegenaan?

3 hybride docenten in beeld

Drie Rivierenlanders vertellen over hun ervaringen als hybride docent. Jonathan van den Brink is ICT docent bij ROC Rivor met een eigen ICT onderneming in Meteren. Brigitte Tenback is docent bouwkunde bij ROC Rivor en heeft haar eigen architecturenbureau in Amsterdam. Gerrit Paul is praktijkopleider bij Rijn IJssel Arnhem en afdelingshoofd bij machinefabriek Van Wamel in Beneden-Leeuwen.

Benieuwd naar hun verhaal? Kijk dan snel:

Jonathan van den Brink

Brigitte Tenback

Gerrit Paul