De All-in Werkgeversprijs is er voor ondernemers die geloven in een inclusieve arbeidsmarkt en bereid zijn om de stap te zetten om mensen die wat extra begeleiding nodig hebben verder te helpen naar een volwaardige plek in onze samenleving en op de werkvloer. Bedrijven als slagerij Knobbout, slagerij, catering en worstmakerij, die dit jaar de prijs in ontvangst mocht nemen voor de gemeente Buren.

All In Werkgever van het jaar 2023 gemeente Buren: Slagerij Knobbout

Slagerij Knobbout staat midden in de samenleving en dat al bijna 90 jaar. Sinds de oprichting in 1935 door Dik Knobbout. Dirk bezorgde vlees op zijn fiets in Buren en omgeving. Over de jaren is de zaak gegroeid tot drie winkels en een productiewerkplaats, de worstmakerij en een cateringsbedrijf. Het bedrijf heeft altijd oog gehad voor de medemens en een goede werkplek gegeven aan degenen die daar capabel voor waren en bereid zijn om het werk te doen dat gedaan moet worden. Dat heeft geresulteerd in een divers team. Voor Knobbout is dat niet meer dan normaal, desalniettemin een mooi voorbeeld van inclusief ondernemerschap dat een prijs verdient: Knobbout is winnaar van de All-In Werkgeversprijs 2023 voor de gemeente Buren.

Waardevolle collega’s

William, mede-eigenaar en worstmaker van Knobbout vertelt: “Mijn grootvader is in 1935 gestart met het bedrijf, mijn broers en ik zijn daarmee de vierde generatie Knobbout die in het bedrijf werken. We hebben een breed dienstenpakket en zijn actief in een gebied dat zich grof gemeten uitstrekt van Tiel tot Culemborg. We hebben een groot gezin met negen kinderen, waarvan er vier vast werkzaam zijn in de zaak en drie naast hun studie en op de zaterdagen nog werken. Onze eerste medewerker met een achterstand tot de arbeidsmarkt kwam 16 jaar geleden al bij ons werken en ze werkt er nog steeds. Zij kwam eerst via een Wajong uitkering en is nu alweer heel veel jaar in vaste dienst.

Ze werkt altijd samen met mij in de worstmakerij en is ontzettend goed in haar werk. Ze heeft een uitstekend oog voor details en werkt heel secuur aan de voorbereidende werkzaamheden, snijdt het vlees en meet de kruiden af. Ik ben heel erg blij met haar als collega en zou niet meer zonder haar kunnen. Dat geldt eigenlijk voor alle medewerkers.”

Productie- en winkelpersoneel

“De worstmakerij is in Buren. Er zijn daar drie collega’s werkzaam die iets meer ondersteuning nodig hebben. Naast Jacqueline waar ik net over sprak, werkt ook Judith in de productie, zij heeft onder andere een auditieve beperking. Zij neemt met name de inpakwerkzaamheden op zich. En schoonmaken, dat doen we allemaal. Naast de drie productiemedewerkers hebben we nog Bas, hij werkt bij mijn broer in de winkel in een ondersteunende rol, Aria die bij ons in Culemborg werkt en een dame uit Syrië die inmiddels zo goed Nederlands spreekt dat ze ook klanten helpt. Ze werkt in de winkel in Buren en woont ook hier dus de mensen kennen haar. Dat is ook het prettige van een winkel in een stadje als Buren waar het net wat rustiger is dan in de winkels die we hebben in Tiel en Culemborg.”

Fijne teamleden waar je op kunt bouwen

“Zoals met alle medewerkers kijken we naar wat past bij iemand. Zo is Willem, mijn directe collega in de worstmakerij eerst begonnen als stagiair in onze catering, maar die omgeving gaf te veel prikkels voor hem. Toen heb ik hem voorgesteld om bij mij in de productie te komen werken. Daar doet hij nu alle bestellingen en leert hij gaandeweg het slagersvak. Naast zijn werk help ik hem ook privé nog weleens als hij daarin vast loopt. Hij is nu aan het kijken of hij een opleiding in het vlees kan gaan volgen. Dat is werk dat hij leuk vindt en waar hij talent voor heeft. We moeten nog wel even kijken of hij het ook gaat redden om de concentratie op te kunnen brengen voor het theoretische deel van de studie, maar wellicht kan ik hem daar te zijner tijd bij helpen.”

“Uiteindelijk zijn het fijne teamleden die me veel werk uit handen nemen. Ze verstaan hun vak en doen gewoon hun werk. Dat maakt dat ik mijn handen vrij heb om ook andere taken op te pakken, zoals de administratie bijvoorbeeld die ik eerst in de avonduren deed. Met het team dat ik nu heb heb ik ook overdag tijd om dat soort werkzaamheden te doen. Al met al ben ik heel blij met mijn team en zou ik ze niet meer kunnen missen.”

“Mijn team neemt mij veel werk uit handen. Ik zou ze niet meer kunnen missen.”

– Slagerij Knobbout –

Werkzaak maakt deel uit van het WerkgeversServicepunt (WSP) Rivierenland.

WSP is hét aanspreekpunt voor werkgevers in Rivierenland die inclusief willen ondernemen. Het is een samenwerking tussen UWV, Werkzaak Rivierenland en gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.