De All In Werkgeversprijs is er voor ondernemers die geloven in een inclusieve arbeidsmarkt en bereid zijn om de stap te zetten om mensen die wat extra begeleiding nodig hebben verder te helpen naar een volwaardige plek in onze samenleving en op de werkvloer. Bedrijven als Boekbinderij van Hees die dit jaar de prijs in ontvangst mocht nemen voor de gemeente Zaltbommel.

All In Werkgever van het jaar 2023 gemeente Zaltbommel: Boekbinderij van Hees

Boekbinderij van Hees bestaat komend jaar 100 jaar. De zaak is, met een kleine tussenpauze van 10 jaar, van vader op zoon overgegaan. Guido van Hees is de vierde generatie en heeft zijn hart verpand aan de zaak. De afgelopen 10 jaar is de boekbinderij flink gegroeid, er zijn veel investeringen gedaan, in machines én in mensen. De kennis in het bedrijf is groot. Er zijn in Europa maar weinig boekbinders te vinden die kunnen wat ze bij van Hees doen. En dat biedt mooie kansen voor de toekomst. 

Ambacht behouden voor de toekomst

Guido vertelt: “De specifieke boekbind kennis verdwijnt. Er zijn nog maar heel weinig mensen en bedrijven die het ambacht beheersen. Mijn wens is het om die kennis te behouden. Afgelopen jaar kregen we de kans om een bedrijf over te nemen. Zij hadden alles in huis om onze ambities waar te maken. Hiermee viel alles op zijn plek. Het was een samensmelting van twee heel verschillende bedrijven: waar wij het productiebedrijf waren, werkten zij handmatig aan exclusief drukwerk in kleine oplages.

Twee werelden die al heel snel een geheel werden. We hebben van elkaar geleerd. Niet in de laatste plaats omdat we open staan voor de ander en met respect naar de ander luisteren. Dat zit in onze natuur en in de karakters van onze medewerkers.”

Trots

“Het werk is niet eenvoudig. Het vereist dat je secuur en met aandacht blijft werken aan jouw specifieke taak. Sta je aan het begin van de lijn en het papier wordt bijvoorbeeld niet netjes ingevouwen, dan heeft dat enorme consequenties voor het eindresultaat. De kwaliteit van het boek dat aan het eind van het werkproces van de band rolt om het maar zo te zeggen staat of valt met de inspanningen van iedereen die eraan gewerkt heeft. Er wordt met gevoel en heel consistent gewerkt, dat vraagt wat van je. Ik ben oprecht dan ook heel trots op iedereen die hier werkt. En ik denk dat het wederzijds is. De mensen die hier werken, werken hier lang, gemiddeld toch zo’n 20 jaar.”

Warm nest

“We hebben hier vrij veel mensen werken die net als wij allemaal tegen uitdagingen aanlopen in het leven. Maar niemand is zich hier echt van bewust. Iedereen doet waar ze goed in zijn. Sommigen komen wat schuchter binnen, omdat ze in het verleden minder fijne werkervaringen hebben opgedaan, maar voelen zich al snel op zijn plek. Iedereen heeft ideeën en iedereen brengt zijn eigen vakkennis en inzichten mee en daar luisteren we naar. We hebben respect voor elkaar.

Uiteindelijk zijn we een grote groep die samen een mooi product maken. We moeten het samen doen. We zijn een familiebedrijf. Ik ben hier zo’n beetje opgegroeid en er werken familieleden, maar we opereren ook als een familie. We zorgen voor je en laten je niet vallen. Het respect dat we elkaar tonen maakt dat als je hier binnenkomt je dat familiegevoel ook krijgt. Het voelt als een warm nest.”

Waardevolle medewerkers

“We hebben flinke investeringen gedaan, maar de grootste investering die we kunnen doen is investeren in vakmensen. De mensen hier krijgen de kans om zich te ontwikkelen en verstaan hun vak, en dat kan op elk niveau. Niemand wordt overvraagd. Iedereen krijgt de vrijheid om te doen waar hij of zij goed in is. We zijn wel duidelijk en doen wat we zeggen. Samen komen we tot beslissingen, ik verwacht dan ook dat je je houdt aan de afspraken die gemaakt zijn. Die openheid en transparantie naar elkaar zorgt voor een werkomgeving waar iedereen zijn verantwoordelijkheid heeft, krijgt en ook neemt. Die bewustwording dat we het samen doen zorgt voor een fijne werkplek waar iedereen gewaardeerd wordt om wie hij is en wat hij brengt.”

 

We praten niet over mensen, we praten met mensen.”

– Boekbinderij van Hees –

Werkzaak maakt deel uit van het WerkgeversServicepunt (WSP) Rivierenland.

WSP is hét aanspreekpunt voor werkgevers in Rivierenland die inclusief willen ondernemen. Het is een samenwerking tussen UWV, Werkzaak Rivierenland en gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.