Zij-instromers worden ondernemer met het programma ‘Oriëntatie op Ondernemerschap’

jun 10, 2020

Afgelopen maanden kregen 13 zij-instromers van UWV tijdens het programma ‘Oriëntatie op ondernemerschap’ de kans om te onderzoeken of het zelfstandige ondernemerschap bij hen past. Na verschillende succesvolle bijeenkomsten in het Praktijklab van ROC Rivor was maandag  8 juni de afronding van dit project. Rivierenland is nieuwe enthousiaste ondernemers rijker!

Pilot programma groot succes

Dominca de Looze, docent ondernemerschap van ROC Rivor vertelt: “Dit was de eerste keer dat we het programma draaiden voor deze doelgroep en het was gelijk een groot succes!

We begonnen met een grote groep leergierige deelnemers, die ontzettend veel geleerd heeft van de bijeenkomsten”. Meerdere deelnemers hebben gedurende het programma ook daadwerkelijk de eerste stappen naar het ondernemerschap gezet.

 

Thema’s

Elke bijeenkomst had een ander thema dat van belang is bij het ondernemerschap, zoals financiering, marketing, social media, business canvas model, wet- en regelgeving en netwerken . Bij elk thema was een expert uit de regio aanwezig om de deelnemers te inspireren en te motiveren voor het ondernemerschap.

Friedus Heldens, Adviseur Werk UWV en mede aanjager:  ”Vanuit UWV is perspectief op werk erg belangrijk. Hoe mooi is het dan om in deze tijd zelfstandig ondernemerschap een boost te geven met het doel om duurzaam uit een uitkering te komen. Wat een lef en ondernemerschap heb ik de afgelopen maanden gezien. Dat geeft me energie en stemt hoopvol!”

Folkert van den Berg, adviseur zelfstandigen UWV en begeleider van veel kandidaten, vult aan: “De samenwerking tussen ROC Rivor, UWV, Ribizz en de diverse andere partijen heeft een dynamische opleidingsomgeving gecreëerd. Die blijkt voor de startende ondernemers van grote toegevoegde waarde te zijn. De grote kracht van dit traject is ook de geweldige groep ondernemers in spe, die met zoveel enthousiasme hebben deelgenomen en elkaar op alle manieren hebben ondersteund. Hoe fijn is het om de weg naar een zelfstandige onderneming samen te kunnen bewandelen en te leren van elkaar”.

Ondanks de onzekere economische tijd waarin we verkeren, zijn er nog genoeg startende ondernemers in Rivierenland die kansen zien. Daarom start het project op 15 juni met een tweede groep zij- instromers vanuit UWV in aangepaste vorm, dat wil zeggen volgens de RIVM maatregelen.

 

Ontstaan Oriëntatie op Ondernemerschap

Het programma is ontstaan vanuit Perspectief op Werk, waarbij overheid, werkgevers en onderwijs gerichter samenwerken om obstakels in de match tussen werkzoekenden en werkgevers weg te nemen. En er dus meer mensen deel kunnen nemen aan de arbeidsmarkt.

Het programma is tot stand gekomen vanuit het netwerk Ondernemend Rivierenland (ONR), een samenwerking van ROC Rivor met 60 bedrijven en ondernemersverenigingen in de regio. Onder andere Rabobank, Ribizz, NehemKMC, OCT en RW-POA Rivierenland zijn betrokken bij het programma. Het ondernemerschapsonderwijs dat ROC Rivor binnen ONR heeft ontwikkeld met de partners vormt de basis voor dit programma. ONR is een Privaat Publieke Samenwerking in Rivierenland en wordt gesteund door de Provincie Gelderland en het Ministerie van OCW.

Deelnemer in portret

Joyce Smulders uit Meteren | Bedrijf: Op voeten gedragen

Na ruim 25 jaar gewerkt te hebben voor een baas, besloot Joyce Smulders het roer om te gooien. “Medische pedicure is iets waar ik heel blij van word, wat maakt leeftijd dan nog uit? Daarom heb ik mijn huidige baan opgezegd, volg ik nu een studie medische pedicure en start ik in 2021 met mijn eigen bedrijf Op voeten gedragen”.

Joyce nam deel aan het programma ‘Oriëntatie op Ondernemerschap’, omdat ze behoefte had aan meer inzicht in het ondernemen. “Het meest leerzame van dit programma was mijn bedrijf in een Business Canvas Model zetten, dit is een model die je kunt toepassen op je eigen bedrijf om een duidelijke propositie neer te zetten. Nu weet ik wat de basis van mijn bedrijf is en dit is zo belangrijk voor de start, maar ook voor de groei later”.

Joyce is ontzettend blij dat ze deel heeft kunnen nemen aan het programma.

“Dankzij het programma heb ik andere startende ondernemers mogen ontmoeten en ervaringen gedeeld. Kortom, ik ben ontzettend dankbaar voor deze kans en kan niet wachten tot ik mag starten met ondernemen!”.

 

Deelnemer in portret

Annelies Visser uit Buren | Bedrijf: TOPFABRIEK

Annelies Visser gelooft heilig in het bundelen van krachten als basis voor succes voor haar missie: van productiebedrijven ‘topfabrieken’ maken. “Met mijn bedrijf TOPFABRIEK help ik eigenaren, directeuren en managers van productiebedrijven die klaar zijn met machines die niet doen wat zij willen.

Door me te richten op zowel mensen als machines, zorg ik ervoor dat mensen weer de regie krijgen over hun machinepark. Het resultaat hiervan is dat zij bepalen hoe hun machines presteren. Er is orde, overzicht en een ontspannen sfeer waarin mensen elke dag samen werken aan verbetering. Kortom: een stevig fundament om het maximale resultaat uit het machinepark te halen”.

‘’Het is mijn ambitie om de beste fabriekverbeteraar van Nederland te worden”.

Annelies vond het zinvol om deel te nemen aan het programma. ‘Ik wilde toetsen met anderen of het ondernemen écht iets voor mij zou zijn. Het is prettig om samen met collega-starters te sparren. Afwisseling en uitdaging zijn belangrijke drijfveren voor Annelies:  “Wanneer iets onmogelijk lijkt, word ik juist geactiveerd. Dus, heb je een fabriek waarvan je denkt dat het beter kan, bel mij gerust. Dan praten we vrijblijvend over de mogelijkheden.   www.topfabriek.nl

Deelnemer in portret

Kimberly de Pater uit Tuil | Bedrijf: K de Pater Fotografie

Kimberly heeft haar eigen bedrijf, K de Pater fotografie, en is hier al een tijdje actief mee. Maar toch was het ondernemerschap niet iets wat haar gemakkelijk afging: “Ik was al even bezig met mijn onderneming, maar vond bijvoorbeeld netwerken en marketing best lastig. Daar kon ik wel wat hulp bij gebruiken”.

Kimberly kwam via UWV in aanraking met het programma ‘Oriëntatie op Ondernemerschap’. “Het programma sprak mij gelijk aan, dit was precies wat ik nodig had om weer stappen vooruit te zetten. Ik ben vooral veel wijzer geworden op het gebied van Marketing en Social Media. Hierin was ik echt zoekende en door de bijeenkomsten heb ik nu een Social Media Plan kunnen schrijven en implementeren!”.

“Ik kan iedereen aanraden het programma te volgen als je het ondernemerschap wilt ontdekken of hulpmiddelen nodig hebt om stappen te maken met je bedrijf!”