Terugblik en Vooruitblik 2022 -2023

Opleiding SMART Building van start

In 2022 is in Rivierenland de MBO opleiding SMART Building gestart. In september startten 14 jongeren met deze nieuwe innovatieve bouwopleiding van ROC Rivor die gegeven wordt in het gebouw van S-TEC in Tiel.  De verschillende regionale partners hebben groot belang bij het welslagen van deze opleiding omdat het voorziet in (jong) regionaal talent dat nodig is om de regionale energie transitie vorm te geven. Diverse regionale bouwbedrijven zijn betrokken bij de opleiding. RW-POA Rivierenland heeft vanuit de Strategische agenda Onderwijs en Arbeidsmarkt voorzien in extra middelen om de wervingscampagne te laten slagen.  

Op opleiding Smart Building leren studenten door een combinatie van techniek en IT om slimmer te ontwerpen, plannen, bouwen én samen te werken. Duurzamer, sneller en goedkoper bouwen zijn de speerpunten. Als aanstaand bouwprojectmanager werken ze met de nieuwste technologieën en software zoals 3D, VR, AR en BIM. Ook wordt er geëxperimenteerd met drones.

Doordat de opleiding samen met het regionale bedrijfsleven is ontwikkeld, krijgen studenten veel praktijkopdrachten bij de slimste bouwbedrijven in de regio. Zo worden ze klaargestoomd tot bouwprojectmanagers van de toekomst. Na afronding van deze mbo-opleiding (BOL, niveau 4) gaan de studenten aan de slag bij de regionale bouwbedrijven. Doorstuderen aan het hbo kan uiteraard ook.

Het S-TEC gebouw aan de Teisterbantlaan in Tiel is de nieuwe leslocatie van Smart Building. Ook de opleidingen Elektrotechniek en Werktuigkundige Installaties van ROC Rivor worden vanaf het nieuwe schooljaar op de locatie Teisterbantlaan gegeven. Op deze nieuwe locatie, waar de wereld van slim en duurzaam bouwen centraal staat, kunnen de studenten direct in de praktijk oefenen. Moderne bouwoplossingen en het onderwijs komen heel mooi samen in dit gebouw.

Voortuitblik 2023:

Ook in 2023 zal RW-POA de wervingscampagne ondersteunen met middelen uit het actieplan. Met de extra impuls geven we extra robuustheid aan de continuïteit van de opleiding in het tweede jaar.