Vijf dagen Duurzaamheid & Techniek bij Geofort

okt 14, 2020 | Nieuws

Eind september gingen 550 eerste en tweedejaars leerlingen van SG Lingeborgh Geldermalsen voor workshops over duurzaamheid & techniek naar Geofort Herwijnen. Wilma de Wolf van Platform Techniek Rivierenland (www.ptriv.nl) verbond veel partijen om jongeren op een aansprekende manier techniek en duurzaamheidsvraagstukken te laten beleven. Vanuit het Opleiding Centrum Rivierenland (OCR) Geldermalsen leverden opleidingsbedrijven kennis en materialen.

Doe en denk workshops

Op het fort zochten leerlingen de beste plek voor zonnepanelen. Via een spel kwamen ze in aanraking met sensoren en braden ze lekkere vegetarische worstjes op een kampvuur. In praktische workshops maakten leerlingen met milieuvriendelijke verf teamschilderijen en beplakten bankjes met tegelmozaïek.

Een workshop ging over het isoleren van huizen en vervolgens mochten ze zelf met bamboestokken een stevige constructie bouwen. Met een zelfgemaakte smartphone-houder gingen ze naar huis. Ook ontvingen ze uitleg over een solar powerbank voor duurzaam opladen.

Afbeelding 4.

Bedrijven, knowhow, middelen en locatie

Naast de OCR opleidingsbedrijven zorgden veel andere techniek bedrijven voor aansprekende demo’s of verbruiksgoederen in de workshops. Vanuit Wij Techniek (OTIB) werd techniek en beweging in de aikido workshop met elkaar verbonden om inzicht te geven in hoe robots werken.

Technische kennis en kunde van OCR opleidingsbedrijven brachten Geofort docent vrijwilligers in de workshops door leerlingen zelf te laten denken, doen en vooral ontdekken. Materialen komen van techniek bedrijven die deze vaak om niet ter beschikking stelden. Windpark Deil leverde vanuit eigenaren Betuwewind, Eurus Energy en Pure Energie een stevig bijdrage om deze pilot te ontwikkelen en uit te voeren.

Naast de mooie locatie testte Geofort het door hen ontwikkelde energietransitie spel. Leerlingen gaven waardevolle feedback om het spel leuker en beter te maken. Al met al een afwisselende week rijk aan ervaringen waarmee jongeren betekenisvol over duurzaamheid en techniek leerden.

Met dank aan: Van Vonderen Tiel, Van Drenth Buighout & Multidesk Culemborg, Pheiffer Vacuüm Culemborg, Metaglas Tiel Bouwmensen Rivierengebied, Schildersvakopleiding Geldermalsen, InstallatieWerk Midden, OBM Riva, BMN Bouwmaterialen Culemborg, Gamma Tiel, Tegels in Huis Zetten en nog veel anderen.

Informatie: www.geofort.nl  en www.geocraft.nl of bij Wilma.deWolf@btechs.nl (06-278 32 611), Willemijn Simon van Leeuwen (willemijn@geofort.nl), Gerlach Velthoven (gerlach.velthoven@betuwewind) of Jan Eckhardt (JEckhardt@lekenlinge.nl).

Fotobijschriften

  1. Afb 4: Met handen zelf iets maken, gebeurde in de workshops.
  2. Afb 5+13: Leerlingen schilderden ieder afzonderlijk een stukje van een groter schilderij. Dat vraagt goede afstemming en samenwerking tijdens het werk om te komen tot een mooi resultaat.

Afbeelding 5.

Afbeelding 13.