Creatieve oplossingen voor tekort aan personeel in de zorg in Den Bosch en omstreken

mrt 14, 2019 | Nieuws

Annemiek Steenbekkers en Paul Roovers | Bron BD.

DEN BOSCH/ZALTBOMMEL – Méér handen aan het bed? Het worden er eerder minder. Het tekort aan personeel in de zorg loopt op. Zorgelijk, maar het voedt óók de creativiteit.

Weet je nog, zegt Hans van Gent, die staatssecretaris van Onderwijs die niet eens wist hoeveel 8 x 17 is? Sander Dekker kreeg de vraag drie jaar geleden voorgelegd op tv. Hij kwam er niet uit. Tegelijkertijd ziet Van Gent, directeur van praktijkschool De Brug in Zaltbommel, hoe verplichte rekensommetjes de toekomst van sommige van zijn leerlingen in de weg zitten. ,,Die zijn dan van een niveau dat veel leerlingen ze niet kunnen maken, waardoor ze bijvoorbeeld geen schilder kunnen worden.

Terwijl het uitstekende schilders kunnen zijn. Vervolgens kunnen we in dit land niet aan schilders en stukadoors komen en moeten we ze uit Polen en Griekenland halen. Ik geloof er niks van dat er dan aan die mensen gevraagd wordt wat voor opleiding ze gedaan hebben en of ze die sommetjes wél kunnen maken.’’ Of ze bijvoorbeeld weten dat 8 x 17 136 is. ,,Ridicuul. Onze leerlingen worden behoorlijk onderschat.

Ze kunnen veel meer dan waar naar gekeken wordt. Als ze maar de kans krijgen.’’

En dat is nu precies wat er gebeurt in Zaltbommel waar leerlingen van De Brug niet alleen stage lopen bij het plaatselijke woonzorgcentrum, maar ook kans maken op een baan. Die mogelijkheid is er omdat BrabantZorg bij gebrek aan personeel niet alleen meer mbo-opleiding niveau 3 of 4 als grens hanteert maar nu ook belangstelling heeft voor leerlingen van de praktijkschool.

Eerste contract

,,In mei wordt het eerste contract aangeboden’’, zegt de schooldirecteur niet zonder trots. Hij was het zelf die bedacht dat het mes wel eens aan twee kanten zou kunnen snijden. Het woonzorgcentrum dat de extra handjes goed kan gebruiken en zijn leerlingen voor wie het een mooie mogelijkheid is om in de zorg aan de slag te gaan. ,,De tafel dekken, eten mee uitserveren, bedden opmaken, een gezelschapsspelletje spelen, veel facilitaire dingen’’, vertelt Van Gent. ,,Zorgtaken zoals medicijnen verstrekken is een stapje te ver, maar op assistent-niveau kunnen ze veel betekenen.’’

Bij het woonzorgcentrum zijn ze blij met de inzet van de leerlingen. Een verdere uitrol binnen BrabantZorg ligt in de lijn der verwachting. 

Hieke van Zeelst, leerling van praktijkschool De Brug in Zaltbommel, aan de slag in woonzorgcentrum De Wielewaal in Zaltbommel. © Praktijkschool De Brug

Bij Van Neynsel werken sinds enige tijd verzorgenden uit Spanje, Italië en zij-instromers. © Sandra Peerenboom

Spanjaarden

Gedwongen door het tekort aan personeel worden meer creatieve oplossingen bedacht. Van Neynsel haalde mensen in Spanje en Italië, waar de werkloosheid in de sector momenteel hoog is.  Veel zorginstellingen vissen in de vijver van zij-intreders,  mensen die wel eens wat anders iets anders willen. Ze komen in dienst en mogen een aantal maanden ruiken aan het werken in de zorg. Van Neynsel nam er 22 in dienst. Bij Zorggroep Elde meldden zich onlangs na een oproep 60 zij-instromers en herintreders. Vivent kon 18 mensen interesseren.

BrabantZorg deed het anders. het ging een samenwerking aan met Rabobank, omdat in de financiële sector steeds minder werk is. ,,We willen vooraf duidelijkheid bieden over scholing, salaris, begeleiding en baangarantie”, aldus Ruud Mars. ,,In een maand tijd hebben we bijna 80 geïnteresseerden gesproken en zeer waarschijnlijk start  in april een volledige klas met zij-instromers.”

Uitkering

Ook in de groep mensen met een uitkering wordt gezocht. Van Neynsel heeft drie mensen aangesteld die tot voor kort bij Weener XL werkten en die ‘voldoende schoolbaar’ zijn; want ze moeten nog wel een opleiding volgen. De gemeente Den Bosch doet mee aan een proef waarbij mensen met een bijstandsuitkering er bij mogen werken. Dat kan in alle sectoren, dus ook in zorg en welzijn, aldus de gemeente.